87
O životě na vysočině volná pracovní místa do mailové schránky
personální agentura
Nabídka práce87

Novinky v pracovním právu 2019-2020

V týdnu jsem byla na školení novinek z pracovního práva, které se chystají, tak jsem Vám do videa udělala shrnutí toho nejzajímavějšího. Ještě jsem tedy zapomněla zmínit jednu novinku, která je v jednání a není vůbec jisté, zda projde.

Valorizace min. mzdy od roku 2020

V návrhu je nová valorizace minimální mzdy, kdy by měla od roku 2020 kopírovat průměrnou měsíční mzdu. Měla by činit ca. 55 % z průměrné měsíční mzdy pro celou ČR z minulého období. Pro Vaši představu. Momentální průměrná mzda je ca 29.000 Kč (nebudeme spekulovat o tom, kolik zaměstnanců takové peníze má) a minimální mzda na rok 2018 je 12.200 Kč (takže zhruba nějakých 42 %). Při prognóze na rok 2020 by měla být podle nově navrhovaného systému minimální mzda ca 17.400 Kč. A nezapomeňme na zaručenou mzdu, kdy nám nařízení vlády kategorizuje podle vykonané práce minimální mzdu, takže u některých pozic se dostaneme nad 20.000 Kč.

Nový návrh má spoustu odpůrců, protože nepočítá s případnou recesí. Firmy by si poté nemohly dovolit zaměstnávat tolik nekvalifikovaných zaměstnanců a raději by je propustily. Zda návrh projde, jsem sama zvědavá, každopádně já bych pro něj ruku nezvedla. Další novinky ve slíbeném videu:



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *