83
O životě na vysočině volná pracovní místa do mailové schránky
personální agentura
Nabídka práce83

Ověřené tipy pro úspěšný pohovor či jednání

Pokud chcete uspět na pohovoru ve firmě, ale i kdekoli jinde na obchodním jednání, ze kterého chcete získat prospěch, tak se doporučujeme držet několika hlavních zásad:

Včasný příchod

Doporučujeme tak 10-15 min. předem. Tento čas využijete k tomu, že se vnitřně zklidníte, nasajete atmosféru firmy, přečtete si třeba nějaké informace na recepci a zjistíte více informací o firmě, které se vám potom při pohovoru můžou hodit. Nejhorší situací, která se bohužel často stává je, že se uchazeč zpozdí a ani dopředu nezavolá. To potom personalista sám volá, že byl domluvený pohovor a kde že uchazeč je. Ten se v telefonu omlouvá, že bloudí a nemůže najít firmu, že mu ujel vlak, skončil v zácpě apod. Když jdete na jakoukoli schůzku a pohovoru nevyjímaje, tak si vyžádejte kontakty na příslušného člověka, který schůzku organizuje, abyste v takových případech mohli dopředu zavolat a omluvit svůj pozdní příchod. Ve firmách to totiž funguje tak, že daná komise má na vás vyhrazený daný čas, třeba hodinu a po tomto pohovoru už mají členové komise, například jednotliví manažeři jiné schůzky. Když přijdete pozdě, okrádáte se o svůj vlastní čas. Z hodinového pohovoru vám potom na svoji prezentaci zbyde třeba sotva půlhodina a pohovor je veden již pod časovým tlakem. Když svůj pozdní příchod dopředu neomluvíte, děláte si špatné jméno ještě dřív, než jste vůbec mohli cokoli říct.

Vhodné oblečení a upravenost

Tady záleží hodně na pozici, na kterou se hlásíte. Pokud se budete ucházet o pozici ve výrobě, tak se stačí obléci stejně jako v civilu, vyvarujte se pouze extrémů. Pokud se hlásíte na nějakou lukrativnější pozici v administrativě, tak lepším oblečením rozhodně nic nezkazíte. Pro pány je to ideálně košile, dlouhé kalhoty a sako s kravatou a pro ženy je ideální nějaká neprůhledná halenka bez výstřihu a k tomu společenské kalhoty či přiměřeně dlouhá sukně (doporučujeme pod kolena) či slušivé šaty, které však více skrývají než odhalují. Barvy volte nevýrazné (nejdete na přehlídku) a uzavřené body dle ročního období. Žabkami ani páskovými botami na jehlovém podpatku na pohovoru rozhodně nikoho neohromíte. Ba naopak.

K vhodnému oblečení patří také celková upravenost. Někteří pánové mají bohužel problém s nadměrným pocením a věřte, že pro personalitu není nic horšího než sedět v uzavřené místnosti s člověkem, který nadměrně páchne. To můžete být sebezajímavější kandidát, ale firma vás s největší pravděpodobností nevybere, protože si přítomní budou myslet, že takto páchnete normálně a se vší upřímností říkáme, že vedle takového kolegy nikdo sedět nechce. Pokud máte tento problém, tak doporučujeme sprchu těsně před pohovorem a použití tělové kosmetiky – přiměřeně. Dámy mají zase opačný problém, že to někdy přehánějí s parfémy. V tomto případě vznikají u komise úplně stejné pocity, jako jsme uvedli u pánů. Silný parfém vám na pohovoru může tak zamotat hlavu, že se ani nemůžete soustředit. Proto radíme střídmost, a to jak v líčení, účesu, tak také v užití deodorantů a parfémů.

Pevný stisk ruky

Z naší vlastní několikaleté zkušenosti s podáváním si ruky stovkám či dokonce tisícům kandidátů musíme bohužel konstatovat, že ačkoli přihlédneme k dnešní době, kdy jsou všichni informováni o tom, jak je důležitý pevný stisk ruky, tak opravdu pevnou ruku podá ca 5-10 % kandidátů. Většina uchazečů podá ruku spocenou, vlhkou a studenou, jen tak na okraj, aby se neřeklo. Nejhorší typy jsou potom s tzv. leklou rybou, kdy při stisku ruky máte pocit, že jste právě tomu druhému ruku rozdrtili a nebo zase opačný extrém, kdy vám někteří, většinou potom muži, podají tak pevný stisk, že máte pocit, že vám právě praskly všechny kosti v ruce. Váš stisk ruky vyjadřuje dynamiku vaší osobnosti a psychologové říkají, že přirozeně pevný stisk ruky se nedá naučit, že podáme ruku takovou, jaká jsme osobnost člověka. Každopádně si rozhodně hodně přilepšíte tím, když se na okamžik podání ruky budete soustředit a budete se snažit podat ruku s pevným stiskem.

Základy slušného chování

To je další věc, která by měla být automatická, ale bohužel ve většině případů není. Zde je pár základních rad, na které je potřeba se při pohovoru či jakémkoli jiném obchodním jednání zaměřit:

  • umět pozdravit  – a to nejen člověka, se kterým máte pohovor, ale také ostatní lidi, se kterými se ve firmě potkáte. Nikdy nevíte, kdo jsou tito lidé a jestli to není třeba váš budoucí šéf či kolega, nedělejte si zlé jméno ještě dříve než nastoupíte do firmy.
  • žvýkání – pokud rádi žvýkáte, tak žvýkačku před vstupem do firmy vyhoďte. Když je člověk nervózní, žvýká o to více aniž by si to uvědomoval
  • přijímání telefonických hovorů při pohorovu – před samotným pohovorem si vypněte vyzvánění a pokud na to zapomenete a přeci jenom se vám stane, že vám někdo bude během pohovoru volat, tak hovor típněte, vypněte zvuk a omluvte se komisi za přerušení. Pokud je to nutný hovor, tak se omluvte komisi, že jde o nutný hovor a ve stručnosti v telefonu oznamte, že jste na pohovoru a že se ozvete po skončení
  • skákání do řeči – nechte personalistu domluvit a až potom vzneste svoje dotazy. Pohovor řídí oni, ne vy.
  • posuzování otázek – pokud se vás na pohovoru neptají na diskriminační témata jako je rodinný stav, věk, počet dětí, sexuální orientaci nebo náboženské vyznání, tak není důvod neodpovědět na kladené otázky a už vůbec neposuzovat, zda jsou to otázky vhodné na pohovor či nikoliv

Příprava

Poslední, ale neméně důležitou radou je příprava na pohovor. Příprava zahrnuje i to, že si zjistíme o firmě co nejvíce informací, protože ve většině případů se vás na to na pohovoru zeptají. Dále si pečlivě prostudujeme pracovní inzerát a snažíme se udělat si představu, co bude obsahem práce a jaké musí mít na tuto pozici kandidát kompetence a schopnosti. Na pohovor se připravujte také psychicky. Čím více se připravíte a dopředu si zjistíte informace, tím méně potom budete nervózní.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *