87
O životě na vysočině volná pracovní místa do mailové schránky
personální agentura
Nabídka práce87

Trh práce na Třebíčsku (Zpravodaj zdravého městyse Okříšky, 3. 10. 2016)

S redakcí Zpravodaje zdravého městyse Okříšky jsme domluveni na pravidelné rubrice Personalista radí. Zde přikládám první článek monitorující situaci na trhu práce na Třebíčsku. Pod novinovými články najdete také originální text pro lepší čtení.

personalista-radi-i-1-dil

personalista-radi-i-2-dil

Originální článek:

Zpravodaj Zdravého Městyse – Rubrika Personalista radí..

Přinášíme novou pravidelnou rubriku, která by mohla zaujmout převážně občany v tzv. produktivním věku – rubriku Personalista radí. Zkušená personalistka vám na těchto stránkách bude přinášet novinky a radit v pracovně-právní oblasti, poodhalí nejednu informací ze zákulisí výběrových řízení, poradí třeba absolventům, generaci dříve narozených či rodičům vracejícím se z rodičovské dovolené, jak uspět na trhu práce a jak docílit toho, abychom dělali práci, co nás bude bavit.

  1. díl – trh práce na Třebíčsku

V prvním díle bychom se zaměřili na trh práce v našem regionu, abyste si udělali představu, jak jsme na tom aktuálně s nezaměstnaností, jaké profese jsou zde nejvíce hledané a jaké se nám zde nabízejí možnosti obecně.

Nutno říci hned na úvod, že třebíčský region je na tom lépe a lépe. Už zdaleka nepatříme mezi regiony s největší nezaměstnaností v České republice. Nezaměstnanost na Třebíčsku je okolo 6%, na celé Vysočině potom kolem 4-5% (Zdroj: Integrovaný portál MPSV, data z konce srpna 2016). Ačkoli má Třebíčský region největší nezaměstnanost na celém kraji Vysočina, slýcháme spíše místní firmy naříkat, že nemají lidi. Jak je to možné? Podle svých zkušeností bych řekla, že Třebíčsko je na tom s nezaměstnaností dobře. Máme v našem regionu celou škálu firem, od těch nejlepších, po ty horší. Firmy s nejlepšími referencemi nemají problém svá volná místa rychle obsadit a své nové zaměstnance si pečlivě vybírají, existují zde dokonce pořadníky i na dělnické posty. Valná většina firem z regionu však má docela problémy s hledáním vhodných uchazečů na svá volná místa, ať už na dělnické pozice či na pozice technicko-hospodářských pracovníků.

Je z pohledu uchazeče snadné najít práci v Třebíčském regionu? Ano i ne. Ačkoli na pracovních portálech, na vývěsce ÚP Třebíč najdete spoustu volných pracovních míst, tak firmy jsou zvyklé si stále své zaměstnance pečlivě vybírat, a toto platí také u technických a specializovaných pozic. Každý nový zaměstnanec je pro firmu velká investice, proto se podnikům rozhodně vyplatí si ty nejlepší zaměstnance vybírat a investovat do náborového procesu a třeba si na ně i pár měsíců počkat. Menší firmy velmi často dají na doporučení a reference o kandidátech od svých známých či spolupracovníků, větší firmy využívají služeb personálních agentur, aby jim agentura zajistila předvýběr uchazečů a dle svých požadavků jim posílala jen ty nejvhodnější kandidáty.

Jak je to u jednotlivých profesí? Co se týče dělnických pozic, tak velké firmy v našem regionu stále nabírají pracovníky do výroby, takže pokud nemáte nějaké zdravotní omezení (nejčastějším problémem jsou alergie) a můžete pracovat ve směnném provozu, měli byste si najít práci snadno. Pokud jste vystudovali jakoukoli technickou školu (SOU, SŠ, VŠ) a máte k tomu ideálně i praxi v technickém směru, tak je velká šance, že si najdete práci snadno a rychle a budete si moci z nabídek ještě vybírat. Nejvíce hledaní pracovníci v dnešní době jsou obráběči, zámečníci, strojní / elektro / stavební konstruktéři a projektanti, technici kvality, technologové aj. Pakliže jste vystudovali obor ekonomický, filozofický, sociální směr apod., budete to mít s hledáním práce obtížnější. Čelíte obrovské konkurenci kandidátů s obdobným profilem a firmy potom k tomu posuzují délku vaší praxe, znalosti cizích jazyků, flexibilitu apod.

Co hodnotím velmi pozitivně je fakt, že zde máme v regionu také první společnosti, které nabízí práci do výroby pouze na ranní směnu se zkráceným úvazkem pro maminky s malými dětmi, což je u těchto pozic ve výrobních firmách v Česku stále rarita. Ve větších společnostech na administrativních postech už je běžné, že můžete několik dní v roce pracovat na home office (práci z domova, když máte třeba nemocné dítě), či firmy umožňují zkrácené úvazky, zejména pak maminkám na první měsíce po návratu z rodičovské dovolené. Na co je Třebíčský region stále slabší jsou letní brigády a brigádi při studiu vůbec – a to ve výrobě a převážně v administrativě. Letních brigád není až tak velká nabídka ze strany firem, na druhou stranu není ani velká poptávka, což mě osobně velmi překvapuje. Pro jednu třebíčskou stavební firmu jsem hledala na léto brigádníky a nehlásil se téměř nikdo. Tak si říkám, kde je chyba? Když jsem já byla studentka střední či vysoké školy, nebyla nabídka (letních) brigád téměř žádná a za každou brigádu a přivýdělek jsem byla vděčná.

Využila bych tohoto prostoru také k edukaci a ráda bych apelovala na rodiče, aby směřovali své děti spíše na technické obory včetně učňovských oborů, po kterých je v současné době největší poptávka. Platy odpovídají nabídce a poptávce na trhu práce, takže je dost častou praxí, že absolventi učňovských oborů si přijdou na lepší výdělky než třeba vystudovaní ekonomové, kteří strávily mnoho let na studiích, o sociální sféře ani nemluvě.

Podporujte své děti také v tom, aby si sháněly včas letní či celoroční brigády, přivydělávaly si při studiu, získávaly praxi. Když potom příjdou na pracovní pohovor jako čerství absolventi a můžou nabídnout praxi, a to jakoukoli, jsou pro personalisty určitě zajímavější než jejich konkurenti bez praxe.

V příštím díle bychom si popsali, co je důležité pro to, abychom byli úspěšní na trhu práce a jak najít práci, která by nás bavila.

Budeme rádi na Vaše připomínky, komentáře..



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *